ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΗ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Σε πείσμα των καιρών κάποιοι συμπατριώτες μας, ευτυχώς, δεν το βάζουν κάτω και με όπλο τη δύναμη της δημιουργικής τους φαντασίας βρίσκουν τον τρόπο για να μοιραστούν μαζί μας τους καρπούς της σκέψης τους. Τα τελευταία χρόνια, το εκδοτικό σκηνικό έχει γίνει ιδιαίτερα σκοτεινό. Λόγω οικονομικών δυσκολιών, οι περισσότεροι εκδότες δεν δίνουν ευκαιρίες σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς να δημοσιεύσουν το έργο τους.

Ακόμα όμως και όταν αυτό συμβαίνει, οι όροι της συμφωνίας αποδεικνύονται συχνά ασύμφοροι για τον νεαρό δημιουργό, ο οποίος πολλές φορές καλείται επίσης να αντιμετωπίσει την απουσία πλήρης υποστήριξης του έργου του από τον εκδότη. Οι εποχές που οι εκδοτικοί οίκοι έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να προωθήσουν τα βιβλία των συγγραφέων τους φαίνεται να εκλείπουν δραματικά. Σήμερα, αν ο συγγραφέας δεν είναι διατεθειμένος να προωθήσει ο ίδιος τα βιβλία του μέσα από τον κύκλο γνωριμιών του ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ουσιαστικά καταδικασμένος να δει το έργο του να χάνεται στην αφάνεια.

Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν είναι λίγοι οι συμπατριώτες μας λογοτέχνες που επέλεξαν τον εναλλακτικό δρόμο της αυτοέκδοσης. Πρόκειται για ένα εξίσου απαιτητικό και δύσκολο μονοπάτι, αφού ο συγγραφέας καλείται ουσιαστικά να αναλάβει ο ίδιος όλα τα στάδια της έκδοσης. Τουλάχιστον, όμως, του προσφέρεται η ικανοποίηση να δει το έργο του δημοσιευμένο διατηρώντας παράλληλα τον πλήρη έλεγχο αυτού. Φωτεινό παράδειγμα αποτελούν δύο Έλληνες δημιουργοί του Φανταστικού: η Μαριλένα Μέξη και ο Γιώργος Χατζηκυριάκος.

deerward_by_mmexi_small_cover_by_maril1-d65jk3u

Η Μαριλένα Μέξη έχει εκδώσει μέχρι σήμερα τρία μυθιστορήματα: τη διλογία με τίτλο «Antara» και το πρόσφατα εκδοθέν «Deerward». Παρόλο που κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να βρει κάποιον εκδοτικό οίκο που να ενδιαφέρεται να εκδώσει τα έργα της, οι απαντήσεις που έπαιρνε ήταν κατά βάση αρνητικές, με κύρια αιτιολογία το κόστος της έκδοσης, που θα συμπεριλάμβανε και εικονογράφηση. Απογοητευμένη από τις διαρκείς απορρίψεις, είπε να τολμήσει και να δοκιμάσει να εκδώσει τα δύο πρώτα βιβλία της μέσα από γνωστή αμερικανική πλατφόρμα αυτοέκδοσης. Όταν ήρθε η ώρα για να εκδώσει το «Deerward», ένα χειμωνιάτικο παραμύθι φαντασίας, κατέφυγε για ακόμα μια φορά στην ίδια μέθοδο, αφού πρώτα κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες για να βρει εκδότη.

product_thumbnail

Ο Γιώργος Χατζηκυριάκος, δημιουργός της σειράς «Το Τραγούδι του Χρόνου», που μετράει ήδη δύο βιβλία («Η χώρα των χαμένων ευχών» και «Το ρολόι του κόσμου»), κρύβει κι εκείνος μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Το πρώτο του βιβλίο ύστερα από πολλά βάσανα και απογοητεύσεις βρήκε εκδοτική στέγη με τη βοήθεια των Βορειοδυτικών Εκδόσεων. Για κακή του τύχη όμως το δίκτυο που διένειμε το βιβλίο χρεωκόπησε και έτσι το βιβλίο εξαφανίστηκε για ένα διάστημα από την αγορά. Έτσι, για το δεύτερο βιβλίο του είπε και εκείνος να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο, λιγότερο ίσως επώδυνο συναισθηματικά, αν και σίγουρα εξίσου απαιτητικό και χρονοβόρο. Έτσι, στράφηκε και εκείνος στην αυτοέκδοση.

Η επιλογή των προαναφερθέντων δημιουργών είναι η αλήθεια πως τους στερεί τη χαρά να δουν τα έργα τους αναρτημένα στα ράφια κάποιου βιβλιοπωλείου, αφού τα αντίτυπα των βιβλίων τους πωλούνται αποκλειστικά κατά παραγγελία μέσω του Διαδικτύου. Κι όμως, παρά το γεγονός αυτό, δεν είναι οι μόνοι που έχουν καταφύγει σε αυτή τη μέθοδο, η οποία γνωρίζει ολόενα και περισσότερους υποστηρικτές και στη χώρα μας.

Η κεντρική εικόνα του άρθρου: artwork by Sue Blackwell

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 156.

Leave A Comment