ΑΣΕΒΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ WATCHMEN;

Πώς θα σας φαινόταν ένα πρίκουελ του graphic novel «Watchmen», χωρίς ωστόσο την υπογραφή του Alan Moore; Θύελλα αντιδράσεων λοιπόν έχει προκαλέσει στους κύκλους των φανατικών θαυμαστών του «Watchmen», η είδηση ότι η DC Comics σχεδιάζει μια νέα σειρά κόμικς που θα αφηγείται τις πρότερες περιπέτειες και το παρελθόν των υπερηρώων του Moore.

Το «Watchmen», δημιούργημα της φαντασίας του Moore και της σχεδιαστικής πένας του Dave Gibbons, παρουσιάζει μια δυστοπική Αμερική λίγο πριν από τον πυρηνικό όλεθρο, που κατοικείται από βαθιά διεφθαρμένους υπερήρωες. Το «Watchmen» από το 1986, όταν και πρωτοκυκλοφόρησε, εδραιώθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα κόμικ της σύγχρονης εποχής, επηρεάζοντας σημαντικά τον τρόπο σκέψης και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Η εταιρεία DC Comics, που διαθέτει τα πνευματικά δικαιώματα των ηρώων, αποφάσισε να κάνει αυτό που για πολλούς φάνταζε αδιανόητο, να επέμβει δηλαδή στο εμβληματικό δημιούργημα του Alan Moore. Ο νέος στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει μια σειρά κόμικ βασισμένη στην αρχική δημιουργία, που σκοπό θα έχει να μας παρουσιάζει αναλυτικά σε κάθε επεισόδιο έναν έναν τους χαρακτήρες του «Watchmen». Παρά το γεγονός ότι η δημιουργία τέτοιου είδους σειρών αποτελεί συνηθισμένη πρακτική στον κόσμο των κόμικς, όπως χαρακτηριστικά συνέβη με το «Wolverine: Origin» της γνωστής σειράς «X-Men», δεν μπορεί παρά να αναρωτιέται κανείς κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ή ακόμα και απαραίτητο, για το «Watchmen». Και αυτό γιατί, για πολλούς, το «Watchmen» είναι κάτι παράπανω από ένα κόμικ που στόχο πάνω απ’ όλα έχει να διασκεδάσει. Πρόκειται αντίθετα για ένα βαθύτατα «πολιτικό» κείμενο, για μια καυστική σάτιρα της εξουσίας και του κόσμου στον οποίο ζούμε.

Δεν άργησαν, λοιπόν, να ξεσπάσουν οι πρώτες αντιδράσεις από τους φανατικούς οπαδούς του κόμικ που χαρακτηρίζουν μια τέτοια προσπάθεια ως «ασέβεια». Αυτό όμως που φαίνεται να ενδιαφέρει τους περισσότερους είναι η επικείμενη αντίδραση του Alan Moore. Νομικά δεν μπορεί να κάνει κάτι, δεδομένου ότι οι ήρωες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της DC Comics. Αυτό όμως δεν τον αποτρέπει από το να εκφράσει τη γνώμη του, επηρεάζοντας τους υποστηρικτές του, όπως επανειλημμένως έκανε και στο παρελθόν με τις κινηματογραφικές μεταφορές των έργων του, με τις οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι εντελώς αντίθετος.

Αν και προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα, άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν οι φήμες σχετικά με τους συντελεστές της νέας αυτής προσπάθειας. Έτσι, ακούστηκαν τα ονόματα των Andy Kubert, Darwyn Cooke και John Higgins, ακόμα και αυτό του αρχικού δημιουργού, Dave Gibbons.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 62.

Leave A Comment