ΑΓΓΕΛΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Μπορεί οι λυκάνθρωποι, οι βρικόλακες και τα φαντάσματα να μονοπωλούν την παραγωγή φανταστικών ταινιών, τηλεοπτικών σειρών και βιβλίων, δεν αποτελούν ωστόσο τις μόνες οντότητες που απασχολούν το χώρο του Φανταστικού. Υπάρχει μια ακόμα κατηγορία οντοτήτων που, αν και δεν είναι τόσο δημοφιλής, έχει κατά καιρούς εμπνεύσει αρκετούς συγγραφείς και σεναριογράφους. Πρόκειται για τους αγγέλους που άλλοτε εμφανίζονται ως φορείς του σκότους και άλλοτε του φωτός. Για τις ανάγκες ωστόσο αυτού του άρθρου θα επικεντρωθούμε ως επί το πλείστον στη φωτεινή πλευρά των αγγελικών πλασμάτων.

Μια από τις αντιπροσωπευτικότερες ταινίες που μοιραία έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων όταν μιλάμε για αγγέλους είναι «Η πόλη των αγγέλων», παραγωγής 1998. Η ταινία, που αποτελεί άτυπη διασκευή της ταινίας «Τα φτερά του έρωτα» («Wings of Desire», 1987) του Wim Wenders, διαδραματίζεται σε έναν κόσμο όπου οι άγγελοι εμφανίζονται στους ανθρώπους λίγο πριν πεθάνουν για να τους συνοδεύσουν στην άλλη πλευρά. Η ταινία παρά τις μεταφυσικές της προεκτάσεις δεν επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου φανταστικού σύμπαντος, στο βαθμό που το κατορθώνει η παραγωγή του 1987. Στο επίκεντρο της αμερικανικής παραγωγής βρίσκεται η ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν άγγελο (Nicholas Cage) και μια θνητή (Meg Ryan) που οδηγεί στην ύστατη θυσία: την απάρνηση της αθανασίας.

Με τον κόσμο των αγγέλων επέλεξε επίσης να καταπιαστεί, μυθιστορηματικά αυτή τη φορά, η Anne Rice, η οποία τους αφιέρωσε μια ολόκληρη σειρά σχετικών βιβλίων. Με τη γνωστή λυρική πένα που την έκανε διάσημη, η Rice έπλασε τη σειρά «The Songs of the Seraphim». H σειρά ξεκινά με το πρώτο βιβλίο «Angel Time» (2009) που μας εισάγει στον κόσμο του πληρωμένου δολοφόνου Toby O’ Dare, ενός ανθρώπου χωρίς αισθήματα, κατάλληλα προγραμματισμένου να σκορπά το θάνατο. Ο Toby O’ Dare μεταφέρεται μυστηριωδώς από το παρόν στην Αγγλία του δέκατου τρίτου αιώνα, σε μια εποχή γεμάτη θανάσιμους κινδύνους. Εκεί ξεκινά ένα ταξίδι που θα τον φέρει πιο κοντά στην αυτογνωσία και τη λύτρωση αλλά και που ενέχει πολλούς κινδύνους. Όμως, πάνω απ’ όλα, το ταξίδι αυτό αποτελεί την εισαγωγή του ήρωα, και μοιραία και του αναγνώστη, στον αινιγματικό κόσμο των αγγέλων, όπως τον φαντάστηκε η συγγραφέας. Το 2010 κυκλοφόρησε και το δεύτερο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Of Love and Evil».

Για όσους πάλι αναζητούν κάτι πιο νεανικό ή μια ιστορία αντίστοιχη με αυτή του «Λυκόφωτος», υπάρχει μια σειρά φαντασίας που έχει ως επίκεντρό της τους αγγέλους. Ο λόγος για την τετραλογία «Αγγελική σιωπή» της Αμερικανίδας Becca Fitzpatrick. Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται η Νόρα Γκρέι, μια νεαρή έφηβη που, χωρίς να το καταλάβει, βρίσκεται ξαφνικά στη μέση μιας μάχης ανάμεσα στους αθάνατους και τους έκπτωτους αγγέλους και, αργά ή γρήγορα, πρέπει να επιλέξει πλευρά. Η σειρά γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο νεανικό κοινό σε αρκετές χώρες. Στη χώρα μας κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος μέχρι στιγμής τα τρία πρώτα βιβλία: «Αγγελική σιωπή», «Κρεσέντο» και «Σιγή».

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 87.

Leave A Comment